viernes, 13 de febrero de 2009

Fira de l´aixada a Manresa

image

El barri antic de la ciutat de Manresa acollirà els dies 14 i 15 de febrer una nova edició de la Fira de l’Aixada (Mercat Medieval de la Llum), una proposta lúdico-cultural que organitza l’Ajuntament de Manresa en conveni amb l’Associació Manresa de Festa. La Fira de l’Aixada atrau any rere any milers de visitants de Manresa, de la seva comarca i d’arreu de Catalunya. L’activitat s’ha convertit en una de les ofertes més interessants de les Festes de la Llum. El nucli antic de la ciutat es converteix, durant el cap de setmana anterior al dia 21 de febrer, en un espai medieval. En ell els visitants hi trobaran alimentació artesanal de qualitat, artesans amb productes ben diversos, demostració d’oficis, tavernes... i a l’entorn d’aquestes parades: guerrers, tolits, jueus, el Rei Pere III, el Bisbe Galzeran Sacosta..., interpretats per més de quatre-cents actors de les 25 entitats locals participants en aquesta nova edició de la Fira.

NOVETATS AIXADA 09
Decoració dels espais
· S’han realitzat 200 nous estendards, sense escuts, per complementar els 600 realitzats l’any 2008 (amb els escuts de dues famílies manresanes: Calders i Vilaró).
· S’han creat unes estructures de fusta per anunciar els tallers i les activitats infantils que complementaran les pissarres medievalitzades que es van realitzar l’any anterior per anunciar a cada espai escènic els horaris i les actuacions.
· S’han comprat 300 metres de corda i pals de fusta manipulats per delimitar determinats espais (zona ponis, lluites, jocs... de la Plaça del Milcentenari) i l’espai del grup Embrancats (al Parc de la Seu)
L’Aixada Infantil
Seguint la línia que els més menuts trobin activitats a tot l’entorn de la fira, s’ha diversificat l’espai de l’Aixada Infantil. La plaça Serarols ha deixat d’ésser l’únic indret on es desenvolupen activitats infantils per complementar-se amb la plaça del Milcentenari i el Parc de la Seu.
· A la plaça Serarols, Actua Produccions realitzarà diversos tallers i jocs medievals.
a) El Joc dels Bufons: on els més menuts podran demostrar la seva destresa intentant introduir boles a la boca d’uns bufons.
b) El Joc de les Ampolles: Joc d’habilitat on grans i petits podran provar sort a ser els primers en pesar l’ampolla.
c) Taller de Malabars i Xanques: els “Bufons del Palau” ensenyaran a fer malabars amb maces, pilotes, pals xinesos.... i també hi haurà un taller d’iniciació a les xanques.
Les activitats infantils de la plaça Serarols es desenvoluparan de 11.00 a 14.00 i de 16.00 a 19.00 hores i seran gratuïtes.
· A la plaça del Milcentenari, Quiràlia durà a terme una àmplia gamma de jocs gegants d’habilitat, força i entreteniment.
Aquesta activitat serà gratuïta i es desenvoluparà de 11.00 a 14.00 i de 16.00 a 19.00 hores. En aquesta plaça hi haurà altres activitats infantils que s’especificaran en el mateix espai.
· Al Parc de la Seu
L’inici de l’entrada al Parc de la Seu es convertirà en un espai on es duran a terme tres interessants tallers infantils.
a) Taller de cal·ligrafia i il·lustració medieval, per a nens de totes les edats, que realitzarà Anna Ribot
b) Taller de ceràmica, on s’aprendrà a modelar amb fang, a càrrec de Yolanda González.
c) Taller de creació de cascos per obtenir llapis medievals, a càrrec de Francesc Such.
Les activitats infantils del Parc de la Seu es desenvoluparan de 11.00 a 14.00 i de 16.00 a 19.00 hores i seran gratuïtes.
Una altra novetat de l’Aixada Infantil és que es lliurarà un llapis de l’Aixada als nens que participin en algunes de les activitats de l’Aixada Infantil.
Nou impuls a la Plaça del Milcentenari

fira aixada image

Enguany, la plaça del Milcentenari es convertirà en un espai de descans, gastronomia i activitats infantils. En aquests espai es podrà trobar:
a) La Taverna Medieval: un espai per menjar i descansar amb un escenari central on hi haurà diverses actuacions dels grups locals participants en la Fira de l’Aixada.
b) Es recupera un espai de Tir amb Arc. Adults i menuts podran practicar amb el grup Tir amb Arc Vall Llobera.
c) Els nens podran pujar als ponis i fer un recorregut fix a la plaça.
d) Las Aguilas de Valporquero estaran exposades davant la façana de l’edifici de l’Alberg. Es recuperen les exhibicions que es realitzaran en l’escenari annex a la Plaça del Milcentenari, cada dia a les 13.00 i a les 17.00 hores.
e) Granja: una reproducció a petita escala dels estables dels animals de granja ambientats en l’època medieval. Allà els nens trobaran: un marrà, una ovella, una cabra, un boc, un porc, una truja, cinc galls, una parella de gall dindis i 54 oques.
Aquesta granja la muntarà el Centre d’Apropament a la Natura del Mujal (Navàs).
Incorporació de nous actors i noves entitats
Segons el criteri que es va establir l’any anterior, els personatges emblemàtics de la Fira de l’Aixada canviaran cada dos anys.
Aquest any tornarà a interpretar el paper de Rei Pere IIII Jordi Llusà
Per segon any,el paper de Bisbe el realitzarà Jaume Puig
També per segona edició el conseller en cap serà en Pere Garcia
I el canvi serà en el paper de Reina que deixarà de fer-lo Olga Bellorbí i el passarà a interpretar Cristina Cruz (segons votació que han realitzat les entitats participants en la Fira de l’Aixada).
S’han incorporat noves entitats:
a) Coral Czarda de Sant Joan de Vilatorrada, que actuarà en un nou espai (les escales del davant de l’església del Carme)
b) El grup Embrancats de l’Associació de Veïns del Poble Nou, que actuarà al Parc de la Seu.
Així mateix s’incorporen uns nous grups infantils de l’Esbart Manresà de l’Agrupació Cultural del Bages: Picarol i Cascavells. També s’ha creat el grup Ministrers de l’Aixada, que realitzarà activitats musicals.

Canvi de recorregut en la Cercavila del rei
Per guanyar seguretat en la cercavila d’arribada del Rei Pere III, a la ciutat de Manresa, es recupera un recorregut que ja s’havia utilitzat en edicions anteriors:
Plaça de San Domènec
Muralla del Carme
Plaça del Carme
Cap del Rec
Plaça Major
Recuperació del Burg
Es recupera el Burg, construcció d’una catedral medieval, enguany amb una acció que realitzarà el Grup de Dansa Cor de Catalunya i el Grup de teatre Casal Familiar Recreatiu.

fira aixada


El pa de l’Aixada
Amb la col·laboració del Gremi de Flequers de la província de Barcelona s’ha elaborat el pa de l’aixada, realitzat de forma artesanal amb farina manresana. Aquest pa es podrà comprar a les fleques agremiades i a la parada del Casal de Joves de la Seu, situada a la Baixada de la Seu (molt a prop de la porta de la Basílica)
El Sirvensis: la gorra de la Fira
Aquelles persones que vulguin participar de forma més activa en la Fira, poden col·locar-se el “Sirvensis”, la gorra de l’Aixada. Aquest barret es podrà comprar al punt d’informació de la Plaça Europa i al carrer Sobrerroca, 2.
Exposició d’armadures de cavallers catalans
A la Sala Gòtica de la Seu se situarà una exposició d’armadures de cavallers catalans. Aquesta exposició l’organitza el grup teatral Alma Cubrae, el preu de l’entrada és d’1,00 € i es podrà visitar de 11.00 a 21.00 hores (horari d’obertura de la Fira).
Nou impuls als espais de l’Aixada
No només s’ha donat un nou impuls a la plaça del Milcentenari com explicàvem en apartats anteriors, també s’ha fet amb el Parc de la Seu. En aquest darrer espai a més a més dels espectacles d’escenari, de diversos oficis, i dels tallers infantils hi haurà uns cavallets medievals aportació d’un artesà valencià i un espai d’actuació al bell mig del Parc a càrrec del Grup Embrancats.
S’ha intentat millorar l’espai escènic de la plaça Europa, reduint el nombre de parades. En aquesta zona s’hi col·locaran bales de palla que serviran de seient al públic assistent. Així mateix s’ha canviat la ubicació de la caravana de rucs, que enguany se situarà a la paça del Carme.
Per la seva banda, la plaça Sant Ignasi Malalt, ha deixat de ser un espai integrament jueu per convertir-se també en un espai musical amb les actuacions del grup Bergamasca
Més actuacions musicals al carrer
La incorporació de la Cora Czarda amb cants corals medievals, així com del Grup Bergamasca (amb un concert de música antiga) i l’actuació dels Ministrers de l’Aixada, potenciaran l’aspecte musical de la Fira.
Altres temes a destacar
· Recuperem la Sortida del Seguici de la Llum i l’Aigua, que tindrà lloc al Parc de la Seu i es dirigirà a la Plaça del Milcentenari per finalitzar amb la processó d’espelmes a la Plaça Infants.
· Es tornarà a repetir l’acció “Xics d’Història” on podrem veure els actors més petits que mai hagin participat a la Fira de l’Aixada, de 0 a 3 anys, per iniciativa de la Llar d’infants municipals l’Estel i espais familiars de Manresa
· Els geganters convidats enguany pel Grup de Geganters i Grallers de Manresa, i que participaran en la Fira diumenge dia 15 de febrer, són:
-Geganters d’Andorra La Vella
-Geganters de Benicàssim
-Geganters de Caldes de Montbuí
· S’incrementarà el grup de personatges desarrelats com: tolits, leprosos, coixos, remeiera... que ens podem trobar en qualsevol carrer o plaça de la Fira
· Es faran visites guiades al Museu Comarcal de Manresa, Torre del Portal de Sobrerroca i Basílica de Santa Maria de la Seu.
L’horari de les visites serà de 11.00 a 14.00 i de 17.00 a 20.00 hores.
Com a novetat, les visites a la Seu i al Museu Comarcal de Manresa les realitzaran grups de voluntaris, que han rebut una formació específica, a càrrec de Jaume Pons (per les visites a la Seu) i de Francesc Vilà (director del Museu Comarcal).
S’incorpora una nova visita guiada “teatralitzada” anomenada “El camí del Sirvensis” que ha estat organitzada pel Grup Teatral l’Espantall i que es farà amb inscripció prèvia a la Plaça Europa, de 5,00 €.

Mas info:

http://www.ajmanresa.cat/web/pres_noticies.php?noticia=662&PHPSESSID=29162eeb38cba1333a941de058bcd715

fitxer Dossier de premsa

1 comentario:

Si quieres opinar sobre el tema, deja tu mensaje aqui: